Багато українських гаубиць західного виробництва не використовуються через брак запчастин

Німеччина погодила продаж Україні 100 САУ PzH 2000

Panzerhaubitze 2000 одна з найважливіших систем озброєння для української армії. Водночас ситуація з запасними частинами до західних артсистем у Збройних Силах України катастрофічна, тому багато САУ просто стоять.

Про це пише німецьке видання Bild з посиланням на двох командирів українських артилерійських підрозділів, які майже два роки воюють на самохідних гаубицях PzH 2000, німецького виробництва.

За інформацією видання, значна частина самохідних гаубиць, поставлених Німеччиною, Нідерландами та Італією, наразі не працюють через знос.

«Це чудова система, але знос дуже високий», – каже один із двох артилеристів. Інтенсивне використання гаубиць вже було помітне під час битви під Бахмутом влітку 2022 року.

«Через деякий час ми повідомили про необхідність заміни стволів», – розповідає військовий. Але цей процес просувається повільно.

За два роки мало що змінилося, хоча виробник САУ, компанія Rheinmetall оголосила про отримання великого замовлення на виробництво тризначної кількості стволів у травні цього року, їх виробництво займає кілька місяців через необхідність загартування.

За інформацією Bild, Німеччина зараз постачає невелику кількість стволів для гострих потреб фронту, щоб привести у бойову готовність принаймні частину українських гаубиць, які вийшли з ладу. Проте, на думку українських артилеристів, стволи не єдина проблема. Інші частини САУ також потребують заміни, але закупівля їх не вдається через бюрократичні перепони, оскільки замовити можна лише окремі запчастини.

«Це абсурд, що більше систем зброї вийшло з ладу через брак запчастин, ніж через ворожий вогонь», — критикує голова Комітету з питань оборони Маркус Фабер. — Цього року Україні будуть ще поставлені самохідні гаубиці. Однак, якби достатня кількість запасних частин була поставлена вчасно, Україна мала б тепер більше систем для своєї оборони».